Gästbloggare juli: Trixa & Therese

Jag och Trixa har varit på ett av våra största äventyr ihop.


Vi har varit på Hundtjänstskolan i Marma, i 2 veckor. Utbildningen som jag gick heter PHI (PatrullHundsInstruktör) Det har varit väldigt lärorikt för oss båda.
Jag ska försöka få ihop allt lite lagom kort och så alla förstår.

 

Vi kom upp dagen innan det drog igång så första natten fick Trixa sova med mig i baracken sen bar det upp till hundstallarna med stopp hos djursjukvårdaren Eva för inmönstring, det var en väldigt grundlig inmönstring. Trixa viftade på svansen under hela momentet och försökte lura till sig en puss när Eva kollade tassarna. Sen bar det in i hundstallet. Trixa hade en schäferhane på ena sidan och en risenhane på andra sidan. Hon bodde in sig väldigt fort i sin box, sa aldrig ett ljud utan satt o tittade på alla som gick förbi.

 

Varje morgon började med BRAK- (morgongymnastik) och hundarna skulle vara med. Trixa tyckte detta var en super rolig lek men hon lärde sig efterhand att när matte gör armhävningar så betyder det inte puss-stund.

 

Nästan alla lektioner inomhus skulle hundarna vara med, det krävs lite ordning och reda att få in 18 hundar och få dem att koppla av. Detta gick riktigt bra, Trixa fick ligga under bordet/min stol. Folk klev över henne men hon låg kvar.

 

Även lektionerna ute var hundarna med. Bli hämtad/lämnad i basen, visitation före/efter arbete av alla förutom föraren blev en vardag för alla hundarna.
Första veckan gick lärarlaget igenom genomförandeplanen. Vissa moment visade Trixa framfötterna ordentligt och andra saker hade hon aldrig gjort men hon gav aldrig upp.
En dag kunde se ut såhär:
kl 0730- BRAK
kl 0800- info/genomgång av dagen från kurschefen.
Kl 0815- lektion inne
kl 1000 lektion ute tex- Spårupptag: Cykla 2 km i ca 25 grader, vila i basen i ca 3 timmar, sedan vara lektionshund i 30 graders värme, marken var ännu varmare i 2 h- hon gav aldrig upp! Prova olika varianter av spårupptag ex utan/med synretning, vallad/ovallad terräng sen fick alla ge sin synpunkt på hur de skulle tränat henne. Alla kom fram till att Trixa är en hund där man måste vara väldigt noga med vinden och inte ha synretning. Sedan cykla tillbaka igen, stanna till vid spolplattan och svalka hunden därefter in på lektion. Den dagen sov hon gott under bordet.
Dagen var slut ca kl 2000.

 

Andra veckan hade vi våra ”examensprov” och ett av proven var lydnad/funktionslydnad.
Lydnaden har vi inte alla momenten så på framförgående slutade med att Trixa förstod inte vad jag menade och stannade medans jag gick. Detta fick jag jätte många tips och trix mot.
Funktionslydnad har vi aldrig gjort. Trixa fattade direkt och litade till 110 % på mig, gjorde precis det jag bad henne om även om skottkärran var superläskig så satt hon sig och satt kvar medans jag lyfte den. Jag rullade aldrig utan håll mig till att lyfta upp/ner. Krypa hade vi aldrig gjort i heller men även här litade hon på mig. På 15 min lärde Trixa sig att krypa bredvid och mellan mina knän.

 

Nästa lektion som Trixa blev ”inbjuden” till var belöning/figurantlekar. Här blev det latjolajban. Springa ut och själv välja leksak- blev en STOR kampstock. Först fick jag visa hur jag ville att figuranten skulle leka med henne sen bar det iväg. Det märktes inte att Trixa varit igång i ca 10 dagar (1 vilodag). Fullt ös så pass att figuranten hann inte riktigt med utan försökte finta henne och fick kampstocken bakom sin rumpa och där kom Trixa och fick in ett klockrent bett med kanpstocken långt in i munnen, figuranten pep till och hoppade lite extra innan Trixa förstod att hon hade mer än kampstocken i munnen. Ett gott skratt fick vi alla inkl figuranten.

 

Utmönstringen blev det lite missförstånd så jag var på annat håll men min kära kollega Caroline mönstrade ut Trixa till mig. Även här hade hon skött sig exemplariskt och charmat de hon mötte.

 

Alla vi träffat uppe på skolan har berömt Trixa, hur öppen/social/trevlig/snygg hon är. Vissa har sagt att hon är ett riktigt gott föredöme för rasen, att de ändrat sin syn på Rottweiler efter spenderat en stund ihop oss. Många har knappt trott på mig när jag berättat hur gammal hon är. Träffat människor som jag aldrig sett innan som kommit fram och frågat om det är en Jinxare, någon frågade varför inte Jörgen var där uppe.
Våra lärare har även de sagt flera gånger hur sköna vi är ihop, att jag ska ha Trixa med mig när jag håller kurs för hon är en så trevlig öppen tik med arbetsvilja.

 

Med denna lilla berättelse vill jag bara säga att jag är en väldigt stolt ägare till Jinx Bellatrix ”Trixa” och vår resa har precis börjat.

 

Hälsningar Therese & Trixa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0