KFÖ 2011

Tänkte berätta lite om vad vi gjorde på årets KrigsFörbandsÖvning. Vi mönstrade in oss och hundarna i torsdags morse. Därefter besiktigades hunden. Detta görs för att man ska veta ingångsvärdena ang. hundens tillstånd: bl a rörelser, slemhinnor, ögon, päls, hud och genitalier. Efter övningens slut gör man samma sak igen och då får man en mätare på om något har hänt med hunden under dessa 4 dagar.

 

Nåväl, efter inmönstringen var det transport från Sölvesborg till Kosta Skjutfält där vi inkvarterades och blev serverade lunch.

 

Efter lunch var det uppställning och presentation av vår övningsansvariga för hundtjänsten under KFÖ:n, Anna Snaar. Anna med sin hund Enza vann, som många minns, bevaknings-SM:et 2010 och är hundtjänstinstruktör.

 

Första övningen under torsdagseftermiddagen blev att inta terräng, säkra omgivningen vid en byggnad och till slut göra ett inbryt i byggnaden.

Efter lite övning på detta gick det riktigt bra, alla hundarna fick vara med på arbete och få ett bra avslut för detta.

 

Fredag förmiddag bestod i funktionslydnad och enkel bastjänst. På en slinga skulle vi med draget vapen ha hunden under fotgående. Vid signal skulle vi lägga hunden ner och kommendera ”stanna” för att sedan gå framåt och bekämpa mål på båda sidor om stigen. Detta upprepades 4-5 ggr under varje omgång.

Mycket bra övning! Detta är en viktig del att lägga mycket tid på så att det fungerar, kul är det också!

 

Fredag eftermiddag var det mer funktionslydnad i form av stationsövningar. Det fanns lyft ut och in genom fönster, fotgående i samband med bårbärning, kryp med förare genom lågt, långt hinder, inkallande med störning, lyft upp på bord för att sedan gå högt fotgående över många bord och till slut bli lyft över till ett halt bord där sättande skulle göras.  Lydnad på gallerunderlag med platsliggande var den sista stationen. Jätteroliga övningar!

 

Fredagskvällen bjöd på fast bevakning vid flygrakorna. Övningen var upplagd runt en flygtaxbana och efter en tids stillasittande kom det en figge smygande utom synhåll för oss. Tess markerade denna snyggt utan problem. Lite enkel övning för färdiga hundar, figgen var markerad hela tiden. Kanske man kunde samarbetat med insatssoldaterna här för att få en bättre övning.

 

Lördagen gick vi i fält hela dagen. Vi blev indelade i 3 grupper och var 3 hundförare i varje grupp. 3 uppgifter fick vi under dagen: Uppgift 1 var att samarbeta med sina grupper i en patrullering som till slut utmynnade i en skarp framryckning mot rörliga SAAB-mål där hundföraren följde gruppens utdragande i form av blixtlåsförflyttning.

Mycket bra övning för alla hundar där de fick rapportera in alla markeringar, spår för varje hund fixades också, mycket bra! Bra övning för att få gå i olika formationer med grupperna också med hänsyn till hotbild.

 

Uppgift 2, bakomövningar, var ljudmarkeringsövningar som kändes lite enkla, oplanerade och blev till rena hundövningar. De soldater som var med och agerade säkrare fick inte göra annat än att gå i olika formationer och det lessnade de på ganska snabbt såklart…

Här hade man gärna sett ett verkligare scenario där man vid upptäckt eller stark markering tar bort hunden och skickar fram soldaterna för omhändertagande.

Hundarna kan man alltid belöna efteråt med en snabb motivationsövning.

 

Uppgift 3 var helt enkelt vila och uppsikt över baslägret. Vila var bara att glömma för vår grupp. Vi fick 10 min. efter första eldöverfallet och en halvtimma efter andra. Annars var det full fart hela dagen i ett underbart väder. Precis lagom varmt för hundarna också!

 

Söndagen bestod i packning, städning, vapenvård och utmönstring. Kl 14:00 anlände jag i Bromölla, precis lagom för att ansluta till familjen vid Årups Slott där det var öppet hus.

På eftermiddagen firade vi vår ”lille” Simons 14:e födelsedag med tårta och kaffe. Han såg nöjd ut med firande och presenter!

 

Trött somnade man efter en intensiv KFÖ lagom när finnarna drämde in 1-3 mot Sverige i VM-hockeyfinalen, skönt att man slapp se resten av det eländet…

 

Jörgen & Tess


Klicka på fotot för större bild.Tess & jag


Samtliga deltagande hundekipage.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0