SM för Patrullhundar 2011

Jag tänkte berätta lite från SM för patrullhundar som gick 9-11 september och som jag och Arro (som jag lånat av matte Cathrine) kvalat in till.

 

Arro, jag, Cathrine och Maya åkte från Skåne på torsdagseftermiddagen mot Marma, som ligger 3 mil söder om Gävle. En enkel resa på ca 75 mil… Vi körde till Norrköping där vi stannade och sov en natt på Scandic Hotell (hundsportarnas favvohotell för de har alltid fina hundrum).

 

Efter frukost på fredagen körde vi de sista milen upp till Marma och installerade oss och hunden i barackboendet. Värt att nämna i detta sammanhang var att Försvarsmakten hade bjudit in Maya och resten av dem som gick Hundtjänstskolan - Ungdom 2 i somras till att närvara på SM:et. De stod för resa, boende och mat för dem som ville och det tyckte jag var mycket bra gjort. Ungdomarna är ju våra blivande hundförare och hundbefäl!

 

Efter installation i boendet var det dags för incheckning. Första hundrelaterade momentet var veterinärbesiktning/hantering på eftermiddagen. Glädjande nog var det inte en enda hund som blev diskad i detta moment vilket har varit fallet tidigare år.

 

Framåt kvällen var det lottning (drog såklart startnummer 1 av 30…) och kamratfest som var mycket trevlig. Efter god mat, trevligt sällskap och ett par öl somnade man gott!

 

Lördag:

Dagen började med patrullering för vår del, ganska tidigt på morgonen. Vi gjorde en ganska bra patrull tycker jag och fick markeringar på både ljud- och vindfigurant. Vi fick avdrag på snabb vindmarkering och att Arro i slutet av ljudmarkeringen fick syn på figgen och inte kunde låta bli att ge ett litet voff! Vi gjorde i alla fall en bra patrullering totalt och skrapade ihop 379,5 p av 500 möjliga.

 

Framåt lunchtid var det dags för lydnad, inte Arros favvomoment men han gör vad han ska med sin egen stil... Vi avstod tungapporten och stegen p.g.a. tidsbrist i träningen så 100 p var vad vi kunde få. Vi körde ihop 78,5 p och det var vi mycket nöjda med, gött!

 

På eftermiddagen i värmen var det dags för spår. Spåret innehåller en patrullering med spårupptag och spårning i 800 m med 4 apporter. Arro bakspårade en liten bit vid upptaget och fick lite avdrag för detta. När vi kom på rätt köl drog han iväg duktigt. Efter 50 m gör man en halt i 5 min. och selar på hunden. Han spårade sedan som en klocka och tog alla apporter (plast, metall och läder, ca 5-6mm långa och gröna…) och kom in till spårmottagaren på totalt ca 9 minuter! Mycket bra jobbat av Arro! Poängen för detta upptag och spår blev 437 av 500 möjliga, inte illa!

 

Lördagskvällen innehöll en SM-bankett med mer god mat, roligt sällskap och god dricka, klockan blev ganska mycket men har man roligt så har man!

 

Söndag förmiddag var det så dags för uppletande. Detta har vi inte tränat så mycket och det är väl inte så kul enligt Arro… I alla fall visade det sig vara en ganska svår ruta som var väldigt kuperad och skiftande i terrängen. Bara en hund (vinnaren) körde fulla poäng, många nollade momentet helt.

Arro sprang ut och hämtade ganska snabbt in en handske i höger sida av rutan. Jag skickade sedan honom ett par gånger till och förflyttade mig åt vänster hela tiden. Jag hade precis skickat honom för fjärde gången när tävlingsledaren säger ”En minut kvar”! Arro sprang igenom ett grävt skyttevärn och uppför en backe och försvann ganska långt bak i rutan, till slut ser jag bara svansen när han stannar till och lyfter huvudet med ett första förband i munnen! Jag börjar röra mig längs linjen för att få in honom så fort som möjligt men Arro har inte så bråttom, han hinner stanna och kissa på ett träd också tycker han…

Han fick i alla fall betyg, en femma och drog alltså ihop 40 poäng på detta moment.

 

Sammantaget gjorde han en mycket fin insats över dessa dagar och vi slutade på 13:e plats av 30 tävlande.

Tack fru Cathrine för lånet och för att du tränat upp Arro till en underbar hund! Det behövdes bara finslipas, motiveras och påminnas lite, sedan var han i fin tävlingsform igen!

 

Det lutar åt att man försöker igen nästa år kanske… :)

 

Jörgen o Arro



Arro och husse vid prisutdelningen.


Hälsning från Maya & Mossa

Hejsan allihop, Maya här!

Tänkte berätta lite om min och Mossas skolstart (som de flesta av er vet så har jag börjat på Östra Ljungby naturbruksgymnasium där jag läser Hund, har därför Mossa med mig dit). Eftersom skolan ligger så långt bort bor vi båda där i veckorna, men kommer hem på helgerna. I just det huset vi bor i finns det sammanlagt 11 hundar som lever ihop, allt från en blandrashane på 60 kg till en dansksvensk gårdshund.

Ofta när jag berättar att jag bor med min hund och läser Hund så undrar folk hur det går till, var hunden är när jag har andra lektioner, hur vi bor osv. Därför tänkte jag skriva lite om hur en typisk skolvecka ser ut för mig och Mossa.

På måndagen åker jag och Mossa tåg och buss tillsammans i ca 2 timmar för att ta oss ner till skolan (vi får inte lov att bo på skolan under helgerna, vilket innebär att vi måste komma till skolan på måndagar, därför börjar vi också senare då).
Jag måste erkänna att första gången vi skulle göra detta var jag ganska nervös, min hund är ju lite... ehh... lycklig och översocial... och jag såg framför mig hur Mossa skulle hoppa och hälsa på alla, vilket ofta inte är så populärt, speciellt inte eftersom jag råkar ha en rottis. Men ja, jag litar på min hund så det var bara att ta det som det kom, men när tåget rullade in och var fullkomligt proppfullt kunde jag inte annat än sucka djupt och ta denna situationen som alla andra, lita på min hund och tro på att hon tänkte göra som jag sa. Vilket hon också gjorde! När vi, två timmar senare, var framme vid skolan hade hunden sovit i princip hela tiden utom när vi bytte tåg och buss. Trots andra hundar och konduktörer som gärna hälsade på den "trevliga rottisen som var så lydig och lugn", då sträcker man lite extra på sig. Ibland kan till och med hon vara riktigt lugn!

De andra dagarna i veckan börjar likadant allihop, man vaknar i sitt rum (som man antingen delar med någon annan eller bor i själv, jag bor själv i mitt) tillsammans med sin hund, tar med sig hunden ut och rastar den lite snabbt, matar hunden, sen cyklar man tillsammans till skolan som ligger ca 900 m från boendet. Det första man gör när man kommer upp till skolan är att sätta in hunden i sin box (varje hund blir tilldelad en box med utegård som de är i medan vi har andra lektioner) och sen går man och äter frukost.
Vissa dagar i veckan har vi hundlektioner, t ex träning med hund, då ska hunden vara med på lektionen (vi har alltså träning av hund på schemat, slå det!) annars är man ute och rastar hunden mellan lektionerna. Hundhuset är öppet till ca 21.30 på kvällarna, så ska man inte tillbaka till boendet direkt när man slutar kan man lämna hunden i hundstallet tills man ska tillbaka till boendet.

När man sen ska tillbaka till boendet är det bara att ta sin hund och cykla dit, sen kan man antingen ha med sig hunden i köket och vardagsrummet som är gemensamt eller så kan man ha hunden på rummet medan man själv ligger och kollar på tv eller något liknande. Någon gång under kvällen kommer fritidsledarna och kollar så allt är bra och så alla är där de ska (man måste vara på sitt internat klockan 22.00, dock behöver man absolut inte gå och lägga sig då). Sen är det bara kvällsrastningen kvar (denna får man självklart göra efter 22.00 om man behöver) och då har man alltid sällskap av någon som man kan gå igenom dagen med.

Ungefär så ser våra dagar ut numera. Och både jag och Mossa trivs superbra, Mossa fullkomligt älskar att det händer något hela tiden och att det alltid finns någon som vill leka med henne. Hon har också fått en ny bästa vän, den gigantiska blandrashanen Atlas som hon brukar få leka med någon gång om dagen i den inhängnade "lekhagen" vi har på skolan. Elin som har Atlas går i min klass och vi bor också bara ett rum ifrån varann, så vi umgås en hel del, vilket både vi och hundarna trivs bra med.

Så nu vet ni vad vi gör i veckorna, hoppas ni har lika fullt upp som vi har!

Hälsningar Maya & Mossa


Maya och Mossa (som tränar kryp på eget initiativ...) första dagen på skolan.


RSS 2.0