Veckans hundaktiviteter

Veckoslutet blev i hundens tecken, i torsdags var jag och Maya på klubben och tränade med Mossa. Maya körde kamplekar och passade på att kampa under skott också. Mossa kollade efter skytten vid första skottet och undrade vad det var för något, sedan valde hon att strunta i resten av skotten till förmån att slita i en kampstock.

Lydnad blev det också och Mossa har en väldigt bra kontakt med Maya och fria följet ser verkligen snyggt ut stundvis. Nu jobbar vi vidare på denna arbetsglädje och kör korta, snabba och effektiva lydnadspass.

Igår, lördag, var jag och Maya på tjänstehundsträning. Det kördes ljudmarkeringar med lite småföremål lurigt inlagda längs patrullstigen för att kolla om förarna var alerta på sina hundar.
Efter detta körde vi signalövningar, ljud och Mossa tyckte det var väldigt spännande att få upptäcka figgen i skogen, springa in och kampa och dessutom få sno med sig kampstocken ut till matte. Full Pott!


Maya & Mossa

Min lilla stjärna Tess fyllde fem år igår! Hon har gett oss många skratt och en del gråa hår hittills, en s k allrounder...
Det är snart dags för Krigsförbandsövning för mig och Tess, V19 drar vi till Kosta och kör lite tjänstehund, det blir säkert kul, precis som förra året! Tjänstehundsskolan i Marma väntar också i sommar. Två veckors hårdpluggande och tränande i GB1-kursen för mig och Tess. Maya och Mossa ska också dit en vecka och köra Ungdomsutbildning, steg 2.


Tess med sin födelsedagspresent

Idag, söndag har det körts MH i Sölvesborg, ett uppfödar-MH med sju riesenschnauzer. Jag var A-figge idag.
Uppstigning idag kl 07:00 och hemma igen kl 16:30...
Det är kul med MH och man lär sig alltid något nytt men det är väldigt tidskrävande och man är ganska slut när man väl är hemma igen.

Jörgen

Det där med tävlingsnerver...

När jag var inne på min tredje hund (den första var ett räddningsprojekt från misära förhållanden med öronen på svaj och minst fyra raser i bagaget som visserligen blev tjänstehund till slut men inte med mej i andra ändan av snöret och den andra en rottishane som tyvärr fick somna in alldeles för ung p g a epilepsi och bara hann göra anlagsprovet för tjänstehundsutb.) bestämde jag mej för att det nog var dax för en tävlingskarriär också, eftersom maken var aktiv och flitig med sina hundar så skulle minsann inte jag vara sämre och dessutom har jag ju valt en arbetande hund som min ras!

Sagt och gjort, vi knåpade runt på lydnadsplanen samtidigt som vi gick tjänstehundsutbildningen och hunden, som visserligen mer liknade tjuren Ferdinand än en blivande lydnadsstjärna på planen, blev ändå ganska duktig till slut (matten lämnade dock en del att önska men det lämnar jag därhän tills vidare). Med mycket ringa tidigare tävlingserfarenhet från hästvärlden kan man väl lugnt säga att mina tävlingsnerver inte direkt var något att skryta med men skam den som ger sig! Sagt och gjort, tjuren Ferdinand och jag kom iväg till tävlingsplatsen i god tid (d v s i så god tid att jag hann bli både knäsvag och kräkfärdig vid åsynen av de ekipage som startade klass 1 innan mej och minst såg ut att höra hemma i SM allihop). Jag satt på en bänk (och kunde inget annat eftersom benen inte riktigt bar mej) och försökte se lite cool och tävlingsvan ut och slängde mej med lite termer som ”aj då, synd på det sneda sättandet” och ”bra fart i inkallningen där” för att verka ha koll på läget. I själva verket trodde jag faktiskt att jag skulle dö där och då… minst!

Nåja, det blev vår tur till slut och med susande öron och en viss känsla av overklighet (ni vet, sådär när man känner ”jag är inte här, det här händer inte”) stapplade vi in på planen. Jag minns inte riktigt de första momenten, bara att även hunden såg ut som han var övertygad om att matte skulle dö. Kvinnor ska ju kunna göra flera saker på en gång har jag hört men att gå, lyssna, hålla koll på hunden och dessutom andas samtidigt är svåra saker minsann! Efter kanske halva programmet kom domaren fram till mej, klappade mej på axeln och sa ”Lilla vän, du måste andas också!” Just det ja, jag visste väl att det var något jag hade glömt! Resten av tävlingen genomfördes med något mindre syrebrist i hjärnan och jag tror att vi skrapade ihop nånstans mellan 140 och 150 poäng om jag inte minns fel.

När vi avverkat några tävlingar i både lydnad och spår och jag en morgon satt på tävlingsplatsen klockan sju en regnig söndag i november och väntande på spårstarten så bestämde jag mej för att sluta vara nervös. Där och då begravde jag mina tävlingsnerver för gott, det ska ju för sjutton vara ROLIGT att ha hund! Idag åker jag på tävling med samma glada känsla i kroppen som till träning, det gäller ju inte liv eller död (eller ja, det kan det ju göra om man glömmer att andas förstås) utan ett underbart sätt att slippa ligga kvar i sängen på helgerna… eller?? ;)


På ämnet bekräftade fördomar...

Jag och Arro är ute i skogen och möter två fluffiga rosa damer med tre lika fluffiga små nakenhundar i matchande (givetvis!) rosa outfits… Arro är som vanligt lös och jag kallar in honom och lägger honom bredvid mig, som alltid vid möten av hänsyn till andra, varpå rosa dam nummer ett utbrister ett imponerat ”Ååhh, vad duktig han är!” 


Jag hinner precis börja le lite för mig själv då ju detta inte är en särskilt avancerad manöver innan rosa dam nummer två utbrister ”Jaa, och vad SMUTSIG!”


Jag tar min, uppenbarligen skitiga, hund och går hem, schamponerar honom och funderar på om han skulle uppskatta ett par fluffiga tofflor eller en rosa sparkdräkt...?RSS 2.0